Четирите цвята на магията - В.Е Шуаб


"Четирите цвята на магията" е първата част от нашумялата трилогия на В. Е. Шуаб за Кел - магьосникът, пътуващ през световете, и за Делайла Бард - крадлата с душа на пират."

Преди да започна искам да уточня, че книгата НЕ Е young adult, а new adult.

Преживяването ми с тази книга започна още миналата година, по това време. Тъкмо я бяха пуснали на пазара и щом прочетох резюмето мигновено се влюбих. Намерих копието си в Olx - чисто ново, но на по-ниска цена. Имах големи очаквнаия за книгата. Но проблемът ми беше, че бях изпаднала в онова злочесто състояние, в което не искаме да пипнем книга. Но аз все пак започнах тази с надеждата да я харесам наистина много. И не се получи. Каквато и книга да хванех тогава не ми задържаше вниманието. Но сега! О, сега я започнах на ново и се влюбих безусловно. Не знам какво съм си мислела, когато я започнах мината годна и къде ми е бил ума. Тази книга е перфектна или по-добре - магична. Магията, за която се разказва е попила в страниците.

"– Не знаеш нищо за тези светове – опита Кел, но съпротивата се оттичаше от гласа му.
– Знам, разбира се – възрази Лайла весело. – Имаме Скучен Лондон, Лондон на Кел, Зловещ Лондон и Мъртъв Лондон… – изброи тя, като ги отмяташе на пръсти. – Виждаш ли? Бързо се уча."

Лондон е един от любимите ми градове, а тук има цели четири. Какво по-добро? Нашият главен герой - Кел, е магьосник с рядката дарба да пътува между световете и съответно Лондон(ите). Всеки Лондон е различен и мисля, че е измислено много оригинално. Сивия Лондон - магията в него е отдавна забравена, Червения - там магията е в разцвета си, Белия - магията там е извратена и жестока, и накрая Черния - Изгубеният град, там магията е разрушила всичко. Цялата история се върти около това - магия. Интересното тук е, че тя е жива. За някои тя е приятел, за други извоювано оръжие. Световете, които е измислила авторката са напълно различни един от друг и изградени оригинално, магически.

Освен впечетляващите светове имаме и герои, които по нищо не отстъпват на изграждането си.
Те са реалистични, толкова истински. Много харесах това - няма нито изцяло добър, нито изцяло лош, персонажите са многопластови и има какво да се види още от тях. Кел, както споменах вече е главния герой, без него няма история. Каквото и да си говорим той е горивото на книгата, той започва всичко. И вече е в списъка сред любимите ми персонажи. Изграден е толкова истински, с изборите, които прави, малкото му хоби и мислите и действията му. На вас може само да ви е харесал, но аз се влюбих. И ще ми е интересно да видя какво би направил по-нататък в поредицата и дори да направи "грешен" избор пак ще го обичам, защото това показва колко истински е.
Лайла - новата ми любима героиня. Крадлата с душа на пират, която иска да бъде свободна и прави всичко по силите си да си извоюва тази свобода. Животът й не е хич лесен, но тя се впуска в едно малко приключение, за да се почувства поне малко свободна и да види света (или световете). Лайла не е типичното момиче, заради което я харесах толкова много. Това устато момиче! Смяла съм се с глас на някои от изказванията й.
Друг елемент, който направи книгата толкова добра е липсата на любовни драми, триъгълници, четириъгълници, многоъгълници, влюбването от пръв поглед и като цяло самата любовна нотка липсва. Кел и Лайла са идеалният екип. Точно защото нямаше любовни драми. Те имаха цел и работеха по осъществяването й. Без излишни сценки.

"Четирите цвята на магията" за мен бе идеална. От началото до края. Очаквах повечето от клишетата в жанра (в началото само идеята за четири Лондона ми хареса), но получих напълно обратното. Оригинален сюжет и развръзка с най-добрите герои, които мога да си представя. След последната страница имах чувството, че част от мен липсва.

*снимките са взети от Pinterest*Коментари

  1. Невероятно, честно и приказно написано ревю! С нетърпение очаквам да прочета мнението ти и за втората книга, която, вярваш или не, е дори по-добра! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за коментара ти и, че си отделила от времето си да прочетеш рецензията ми! Вече чета втората книга и мога да кажа, че я обичам, колкото и тази.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации