Топ 5 епизода на Доктор Кой (Първи сезон)


Внимание: СПОЙЛЕРИ! Моля хората, които не са изгледали първи сезон да не четат по-надолу.

Както съм споменавала и преди не гледам много сериали и филми. Трудно ми задържат вниманието, но има и изключения. "Доктор Кой" е едно от тях и напоследък си открадвам дори минутка от междучасието в училище, за да си пусна нов епизод на сериала. И нямаше как да не пиша за него тук в блога. Няма значение, че съм гледала два-три сериала през целия си живот (спокойно, шегувам се) - "Доктор Кой" се превърна в любимия ми. А ето и Топ пет на любимите ми епизоди от първи сезон на новите серии. Ще направя такава публикация и за другите сезони, като за сега съм на пети.

5."Rose".- Сетя ли се за този епизод се изпълвам с носталгия. Това е първи епизод, запознаваме се с Доктора и Роуз, този епизод е началото. Разбира се, не на самия сериал, а само на новите епизоди. Оригиналните са доста стари и ще ги изгледам някога, но разбрах, че може новите да се започнат първо, защото ще разбера всичко и без да съм гледала предните. И за това - този епизод ме въведе в сериала и постави началото на така наречената ми "мания" по "Доктора". Тук Докторът се е регенрирал на скоро и трябва да се справи с проблемните живи пласмасови манекени, като през това време среща Роуз Тайлър - новата му спътница.

4."The Unquiet Dead".- Много обичам епизодите, в които пътуват в миналото и този е именно такъв. Докторът иска да покаже на Роуз миналото и се озовава в Кардиф през 1869-та година. И още по-хубаво - Бъдни вечер е (или Коледа, не съм сигурна). Тук събитията се разиграват около мъртъвците. В близкия погребален салон, ръководен от Габриел Снейд и неговия слуга Гуинет, трупът на покойната г-жа Мир е погълнат от сини пари. Тя се издига от ковчега си и убива скърбящия си внук, преди да се отдалечи от салона. Гуинет, ясновидка, усеща, че трупът ще види Чарлз Дикенс в близкия театър. Както винаги, където има проблеми, има и Доктор, нашият Доктор заедно с Роуз. Двамата вземат проблема в свои ръце.

3."The Empty Child"+"The Doctor Dances".-Това е двоен епизод, така че го броя за един. Дейстието се развива по времето на Втората Световна Война. Плъзнала е болест - деца (а по-късно и възрасни) биват заразени, като на лицата им се появяват противогазни маски и "болните" бродят по улиците, повтаряйки "Ти ли си моята майка?". Междувременно Роуз се запознава с Джак - един любим мой персонаж.

2."Bad Wolf"+"The Parting of the Ways".- Отново двоен епизод, този път финала на сезона.
Докторът, Роуз и Джак се оказват разделени, събуждайки се с временна амнезия
в различни телевизионни шоу-програми. Докторът се оказва в къща "Биг Брадър",
която се води от "Давинадроид", а Роуз завършва на "Най-слабата връзка",
организирана от Anne Droid, и Джак се събужда срещу две жени андроиди,
които предлагат да му дадат подобие на шоу, подобно на Какво да не носиш.
И тримата разбират, че предаванията са по-различни по жесток начин от познатите им
в 21-ви век. Накрая на първия епизод се появяват Далеците - тези същества, от които няма
оттърване, и най--големия враг на Доктора. За да предпази Роуз от войната, която настъпва,
Докторът я изпраща обратно в нейното време. Надписа "Bad Wolf"" се появяваше през целия
сезон на заден план, като сега Роуз разбира предназначението му - как да се върне при Доктора.
След като се връща тя поглежда в Тардис, космическия им кораб. Всеки човек, който го направи
би полудял или умрял, а Роуз издържа доста дълго. За това Докторът поема част от силата и се
регенерира за първи път в новите серии.


1."Father's Day".- Епизода, който поставих на първо място беше най-емоционалния за мен.
Докторът и Роуз пътуват в миналото - в деня, когато баща й е бил убит, за да може Роуз да
го види поне веднъж. При пристигането си в Лондон в събота, 7 ноември 1987 г., те стават свидетели на инцидента, но Роуз не може да се движи, когато докторът й казва да отиде да утеши умиращия си баща. За това те се появява там втори път - този път Роуз тича към баща си и го спасява. След като е променила важно житейско събитие, тя отваря времева дупка (последствие от парадокс) и странни летящи същества идват на Земята.

Коментари

Популярни публикации