Кери - Стивън Кинг


"Тийнейджърите мразят различните. Ненавиждат аутсайдерите. А Кери Уайт е точно това. От първия си ден в училище тя търпи подигравките и издевателствата на съучениците си, които стават все по-изобретателни в своята жестокост. Кошмарите обаче не приключват с училищния звънец, защото вкъщи я чака друго чудовище – собствената й майка. Тираничната Маргарет Уайт е обладана от свиреп религиозен фанатизъм и дарява дъщеря си не с майчина любов, а с нечовешка жестокост. И тъкмо когато облаците са на път да се разпръснат и в сърцето на Кери започва да блещука пламъчето на надеждата, кошмарът ще придобие неописуеми измерения и светът ще се превърне в Преизподня. Защото никой не подозира, че Кери таи в себе си ужасяваща тайна…"


Отдавна искам да прочета нещо на Кинг и "Кери" ми се стори идеална: първата му публикувана книга, не е много обемна и звучи интригуващо. Очаквах нещо друго. Но това, което се оказа беше идеално такова, каквото си е. Не е най-великата му книга, предполагам, но е идеална за това да навляза в творчеството му. Сюжета, действието, героите - всичко е изпипано до край. А ако тази така проста история на пръв поглед той е успял да направи толкова добра и изпипана, то какво остава за останалите му книги?

В началото ми се стори леко клише - момиче аутсайдер, но знаех, че не е само това. Все пак е книга на Кинг, Краля на хоръра, любимец на толкова читатели и толкова хвалени книги. Знаех, че нещо повече се спотайва из страниците на тази книга. И се оказах права. Сюжета е много, много добър. Действието за някои може да е прекалено мудно, но за мен е идеално. Точно обема на книгата, така както е структурирана я прави идеална. Всичко трябваше да се случи точно както се. Да, някои неща можеха да бъдат пропуснати, но точно това я прави книга на Стивън Кинг.

Стилът на писане много ми хареса. Убедих се, че Кинг пише невероятно. Без излишни
описания, точно както трябва да бъде. Хваща интереса ти, което е най-важно. Историята е написана по толкова хубав начин, та чак не мога да го опиша. А героите! Изградени невероятно на едно по-психологическо ниво. Най-много е вникнато в образа на Кери, естествено. Много добре изграден персонаж. Второстепенните герои също не отсъпват, особено сцените с един са перфектни, точно на място.

Книгата наистина ми хареса и ми е трудно да я представя по-добър начин и определено ще чета още от този автор. Мисля, обаче че останалите му книги са по-хубави. Не че тази не е - все пак до сега я хвалех, но нещо ми подсказва, че другите са още по-добре направени. Ако не сте чели нещо негово - какво чакате!? Веднага си харесайте някоя негова книга и сядайте да четете. Сигурна съм, че си заслужават.


*втората снимка е взета от Pinterest*
Коментари

Популярни публикации