Гордост и предразсъдъци - Джейн Остин

Тази книга завладя сърцето и душата ми, макар да я четох около два месеца и половина. Открих, че Остин се чете по-бавно, защото нейните книги не са книги, които просто сядаш и четеш. Понеже стила е стар е малко по-труден за възприемане от мен, но веднъж навлязох ли в книгата знаех, че ще си намери място в списъка ми с любими. А и освен това започнах книгага август, през септмеври не исках да пипна книга и октомври се завърнах отново към произведението на Джейн Остин. Не се оправдавам. Изобщо.

”Гордост и предразсъдъци” не напразно е считана за една от най-добрите класики на английската литература и аз се убедих в това наскоро. Завладява читателите още по време на издаването си през 1813-та година. Два века по-късно се докосва и до нас - съвременните читатели и ни кара да я заобичаме също толкова силно, ако ли не още повече.

Главната цел на Джейн Остин е да се подиграе на начина на мислене на съвременниците си.
През 18-ти и 19-ти век най-важно е било да омъжиш дъщеря си заможно. Колкото по-богат е съпруга, толкова по-добре. За мъжете е било важно да си живеят спокойно със съпругата си до края на дните им. Неща като любов, онази иситнска, пламенна любов са нямали значение. Дори ако се държиш със съпруга си като непознат няма да направи впечетление. Важно е да си подсигурена материално до края на живота си. Макар романа да е, на първо място любовен, през повечето време се разглежда поведението на хората от онази епоха.
Може би ще се изненадате ако кажа, че това все още важи. Не изцяло, разбира се. И днес има хора, които търсят богати половинки заради парите им. Във всяка епоха всъщност винаги съществуват такива. Сравних романа на Остин със съвременниците ни и повечето от характерите там бих казала, че познавам техни съвременници лично или поне съм срещала.
И, разбира се, навсякъде е по-добре с малко хаус. От него могат да произлязат велики неща. Затова се появява Елизабет Бенет, момиче, за което най-важно е просто да се омъжи по любов и да живее щастливо. Това олицетворява днешните разбирания за брака.

Не искам да разваля удоволствието на някой, който не е чел книгата, но любовната връзка се изгражда постепенно в историята. Опасявах се, че няма да е така, но всъщност по едно време ми идеше да изкрещя "Вземете се най-сетне!". Елизабет и Мистър Дарси са два напълно различни характера, но за това пък напълно си подхождат. И двамата трябва да се научат на някои неща и да погледнат света по различен начин. И заедно двамата сформират поне близко до перфектната двойка, защото няма нищо перфектно. Единия трябва да се откаже от гордостта си, а другия да се оттърси от предразсъдъците си.

"Гордост и предразсъдъци" е роман, който ще се хареса и на читателите, които не четат любовни романи, гарантирам го. В него има толкова неща, които дори не мога да опиша с думи, те трябва да се прочетат, да се усетят. И да се разберат.

*снимките са взети от Pinterest*Коментари

Популярни публикации