Книги за 2017г.


Здравейте и Честита Нова Година! С почти месец закъснение. Днес най-сетне намерих време и желание да видя какво се случва в блогърското общество. И какво да видя? Всички са пуснали публикации подобни да моята. Имам чувството, че ставам еднообразна, но искам да си имам една публикация свързана с изминалата година.  Насладете се на списъка с книгите порчетени от мен през 2017г. Най-вероятно ще кажа кратко мнение, същото каквото съм го казала и в Goodreads, а ако съм написала ревю към книгата ще прикача линк ако ви е интересно.

Януари:
1."Двор от мъгла и ярост" от Сара Дж. Маас - ревю

2."Хари Потър и философският камък" от Дж. К. Роулинг. - Не знам как съм живяла без да прочета тази книга. Не мисля, че имам да кажа нещо повече. Целия ми живот е бил едно нищо до началото на 2017-та година. "Хари Потър" се превърна в любимата ми поредица, но ще трябва да оставя думи за възсхвала и за останалите книги от поредицата.

3."Хари Потър и Стаята на тайните: от Дж. К. Роулинг. - "Усещам как това ще се превърне в една от любимите ми поредици. Роулинг е създала толкова прекрасен свят, с който се запознавам малко по-късно, но не ми пречи да обикна. Героите не знам как да коментирам...Хари, Рон и Хърмаяни са перфектния отбор, а второстепенните персонажи са изградени повече от перфектно. Нямам търпение да се захвана с останалите книги и да си направя маратон с филмите. О, и на последно място, но не и по важност, бих споменала колко обичам семейство Уизли, както и се надявам да се срещна отново с домашното духче Доби в някоя от следващите части." - мнението ми, след прочита на книгата, което не се е променило до момента.

4."Огнената наследница" от Сара Дж. Маас. - ревю

5."Хари Потър и затворникът от Азкабан" от Дж. К. Роулинг. - Това е любимата ми книга от поредицата.

Февруари:

1."Кръвни връзки" от Ришел Мийд. - ревю

2."Хари Потър и Огненият бокал" от Дж. К. Роулинг. - Тази книга е много близка до сърцето ми, както всяка книга за Хари, но може би е най-малко любимата ми. Нещо не й достигна в сравнение с останалите книги. Но нека си го кажем честно - аз нямам "най-малко" любимо стане ли дума за Хари. Много уважавам Роулинг като автор и представянето на Волдемор е най-доброто представяне на злодей, което съм чела някога.

2."И заживели щастливо" от Кийра Кас. - Винаги са ми били интересни тези допълнителни истории. За съжаление не мога да кажа, че останах кой знае колко очарована. Първият разказ е за кралица Амбърли и времето на нейното участие в Изборът. Харесвам кралицата, но след този разказ мнението ми се промени към отрицателно. Не знам в мен ли е проблема или в прекалената и наивност. Изглеждаше ми заслепена през по-голяма част от времето и колкото и да се опитваше да е мил краля аз не харесвам връзката им. Сякаш някой ги е накарал насила да бъдат заедно (да, да, знам как се стече историята). За сметка на първия, аз обожавам втория разказ, който представя мислите на Максън преди неговия Избор. Максън винаги ми е бил слабост и беше страхотно да чета какво се случва в главата му. А първото му впечатление за Америка стопли сърцето ми. Следва разказа за Аспен, който не дочетох. Мисля, че стигнах до половината и се отказах. Никога не съм била фенка на Аспен и не ми беше интересно да проследя събитията през негови очи. А може би най-любимия ми разказ нарочно е оставен за накрая! Връзката между Марли и Картър винаги ми е била интересна и сега имах шанса да я проследя. Харесаха ми и допълнителните малки истроии накрая, особено за след края на "Единствената". Реалната ми оценка е 3,5. Много ми се искаше да е повече, но си обещах тази година да съм критична в даването на оценки. Може би щеше да е 4 звезди ако мнението ми не беше такова за първи разказ. Но това не означава, че не съм се насладила на историите, напротив. Бяха ми интересни и си припомних времето, когато обожавам тази поредица. 

Март:

1."Дюи" от Вики Майър и Брет Уитър. - Не знам колко от вас са любители на животните и по-специално на котките. Едва ли тази книга би се харесала толкова на някой, който не ги харесва, но тя е много повече от това. Книгата съчетава в себе си надежда, любов, борба. И не случайно написах надежда на първо място - точно котето Дюи се превръща в надежда за малкия град Спенсър. А постепенно света научава за него. Любовта, която той дарява на посетителите на библиотеката и с, която те му отвръщат е невероятна. Невероятно е как едно коте може да го постигне. Когато града имаше нужда от надежда се появява Дюи и преобръща нещата. А книгата е изпълнена и с много други неща. Вики разказва за живота си, който не е бил много лесен и аз й съчувствам искрено. Разчувствах се на почти всяка глава, особено в началото и края на книгата. Ах, този край.. Това е една от малкото книги, разплакали ме. Аз също имам котка и се замислих за след години живот. Как този живот би угаснал. Имам чувството, че тази нощ ще гушкам моята котка, за да запаметя момента. Ще ценя повече всеки един миг изпълнен с нея, защото знам, че един ден тя няма да е с мен.

2."Златна лилия" от Ришел Мийд. - Скоро ще кача ревю на книгата. Мнението ми е много добро, това е една от любимите ми поредици все пак. И Сидни е един много недооценен персонаж. Който е съгласен с мен нека вдигне ръка (или напише коментар).

3."Хари Потър и орденът на феникса" от Дж. К. Роулинг. - Не знам има ли да казвам нещо изобщо...всеки е чел книгите за Хари и до сега не съм срещнала човек с отрицателно мнение за тях. Ако изключим Ъмбридж всичко беше невероятно, вижда се как Роулинг разгръща потенциала си и как поредицата става по-задълбочена, не само за децата да я четат.

4."Кралица на сенките" от Сара Дж. Маас. - ревю

5."Мечо Пух" от Алън Милн. - Една книга от детството, която с радост прочетох още веднъж. 

Април:

1."Всичко, всичко" от Никола Юн. - Единствената ми завършена книга през април. Имах нужда от нещо леко, нещо в което не се влага много мисъл и няма сълзи. Реших, че това е точната книга. И донякъде се оказах права. Не мислех, че ще ми хареса и бях готова да й дам 3 звезди, но последните 30-40 страници промениха оценката и мнението ми. Книгата е написана много леко, стилът на авторката не е кой знае какво. В книгата са засегнати сериозни теми предадени по изключително лек начин. И макар това да е тийн книга, тя става както за 14-15 годишни, така и за 25-26 годишни. Ако искате нещо засягащо сериозни теми и книга, която не е прекалено тежка - смятам, че това е точната книга. Дайте й шанс. Така направих аз, макар и в началото да бях много скептично настроена. Повече е от колкото изглежда.

Май:

1."Легион" от Брандън Сандерсън. - Наистина приятна книга. Първата на Брандън Сандърсън, която чета и мога да кажа, че очаквах повече. Стила му не е кой знае какво, но пък историята ми грабна вниманието. В бъдеще ще проверя и други негови книги.

2."Книжарница на колела" от Джени Колган. - ревю

3."Магьосникът от Оз" от Лиман Франк Баум. - Много обичам детските книжки, но тази не я бях чела. "Определено се влюбих в историята" са били думите ми след прочита й.

4."Момиче влиза в бара" от Хелена С. Пейдж. - Загуба. На. Време.

5."Империя на бури" от Сара Дж. Маас. - ревю

Юни:

1."Спасителят в ръжта" от Дж. Д. Селинджър. - ревю

2."Whatever Gets You Through the Night" by Gerard Way.

3."Ghost Stations" by Gerard Way

4"."Blind"" by Gerard Way

5."Run!" by Gerard Way

6."Walking the Destroya" by Gerard Way

7."Boom!" by Gerard Way

Мнение цялата поредица комикси: Не съм най-голямата фенка на комиксите, не чета много и не знам как се оценява един комикс. Тук ще дам 4 звезди, защото... всъщност нека да обясня накратко за какво иде реч иначе е доста объркано. Според мен това е поредица комикси за феновете на My Chemical Romance. Пък може да се прочете и читателите на комиски, не знам наистина дали ще се разбере нещо. Света в "The true lives of the fabulous killjoys" е измислен от Джерард Уей (вокалиста на групата) специално за последния им албум от 2010г. Ако някой иска по-подробно обяснение нека се порови в гугъл - там си пише всичко. А тази поредица комикси проследява събитията след музикалните клипове на песните "Na Na Na" и "SING". Така че първо трябва да се изгледат клиповете, а след това комикса. 
Както казах по-рано не знам как се оценява комикс, но този отговори на въпросите ми за събитията след клиповете на песните. Артовете доста ми харесаха също, имаше и хумор. Света е интересен - събитията се развиват през 2019 година. Абе ако не сте фенове е сложно, признавам. 
Като цяло ми хареса, но го прочетох защото съм фен на групата. Не ме влекат много комиксите, нищо лично. Но си беше интересно, дори накрая се ядосах от това как автора (като всеки друг автор) обича да си играе със сърчицата на читателите си и не заслужава дори името му да изпиша. Малко попрекалих.
Юли:

1."Хари Потър и нечистокръвният принц" от Дж. К. Роулинг. - Няма думи, които да опишат тази книга. Прочетете я, просто я прочетете. А ако сте - нека обсъдим колко добра е тя.

2."Хари Потър и даровете на смъртта" от Дж. К. Роулинг. - Краят на една велика поредица. Личи си как Роулинг е гонила крайни срокове, но това не прави книгата зле написана. Напротив.

3."Цеувка в Ню Йорк" от Катрин Рийдър.- Кой ще седне да чете зимна книга по средата на лятото? Аз, разбира се. За една нощ. В някакъв читателски маратон се бях включила и се оказа пълен провал. Но си помечтах с тази сладка книжка.

4."Бай Ганьо" от Алеко Константинов. - Книгата сякаш не заслужава 2 звезди - може би заслужава 3. Но аз имам три проблема с нея и за това махам толкова звезди: 
1. Не харесвам начина по който Алеко представя българина. Да, Бай Ганьо е българин, но не е българинът. 
2.Стилът на писане на Алеко. Доспива ми се от него. Може би защото е стар стил, не знам. Но ако беше написана по-увлекателно щях да я завърша.
3.Не ми грабна вниманието. Толкова. Не ми беше интересно какво се случва в книгата и предполагам, че това трябва да се дължи на проблем втори - ако една книга не е написана увлекателно, колкото и интересна да е, аз няма да я дочета.
Август:

1."Фантастични животни и къде да ги намерим" от Дж. К. Роулинг. - Бележките на Хари, Рон и Хърмаяни. Толкова.

2."Кудичът през вековете" от Дж. К. Роулинг.

3."Приказките на барда Бийдъл" от Дж. К. Роулинг. - А май това е любимата ми книжка от допълненията.

4."Вестители" от Цветелина Владимирова. - В Goodreads съм казала, че ще напиша ревю, но това така и не се състоя. Добре де, направих го, но не го качих. Главно защото не исках да нахйтя книгата и авторката. Всеки автор заслужава уважение поне за това, че е седнал и е написал нещо негово си, нещо, което идва от душата му или поне за труда му. Но за всеки читател си има различни книги. Тази не беше за мен. Прекалено много неща, които вече съм срещала.

Октомври:

1.Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин. - Ревю.

Ноември:

1."Острието на асасина" от Сара Дж. Маас. - А за тук планирам ревю, всяка книга на Сара ще си намери място в блога ми.

Декември:

1."Малки жени" от Луиза Мей Олкът. - Разбрах, че това е детска книжка. И естествено трябваше да посегна към нея. Представени са нещата, които точно едно дете трябва да знае за живота по начин, който би го разбрало. Много сладка книжка, която ми хареса.

Единсветната книга, която започнах през изминалата година, но така и не завърших е "Истории от академията за ловци на сенки" от Касандра Клеър. Историите са интересни, но прочитам една и се сещам за следващата след много време. Харесвам идеята за допълнителни истории, но тази книга ми е малко слаба.


*снимката е взета от Pinterest*

Коментари

  1. Първо искам предварително да кажа, че не те съдя. Не мога да се съглася за "Вестители". Самостоятелно книгата може и да напомня на нещо, но за следващите две, колкото и да се мъчиш, няма да намериш прилика. Ако ме опровергаеш, ще ти стисна ръката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първата книга от поредицата не ми хареса, не мисля да се мъча за по-напред. Има хора, на които им харесва, аз явно не съм от тях.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации