Двор от мъгла и ярост - Сара Дж. Маас

              " – За звездите, които ни слушат, и за мечтите, които се сбъдват.”

Фейра оцеля от хватката на Амаранта и се завърна в Двора на пролетта, но трябваше да плати висока цена. Въпреки че вече притежава силите на Върховен елф, сърцето й остава човешко и не може да забрави ужасяващите дела, които е извършила, за да спаси народа на Тамлин. Не е забравила и за сделката си с Рисанд, Великия господар на страховития Двор на нощта. Но докато се опитва да се пребори с мрачната плетеница от политика, страст и заслепяваща сила, заплашваща да я погълне, по-грандиозно зло се задава и тя може да се окаже ключът към неговото спиране. Само ако можеше да впрегне опустошителните си дарби, да излекува наранената си душа и да реши как иска да изгради както своето бъдеще, така и това на този разделен на две свят. 

 СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ ОТ КНИГА ПЪРВА. ЧЕТЕТЕ НА ВАША ОТГОВОРНОСТ!

 Сигурно вече сте изчели стотици мнения и ревюта за тази книга - и според всички тя е много по-добра от първата. Тук няма да намерите по-различно мнение. За първи път се убеждавам, че мнението на мнозинството е правилно. И наистина не съм видяла отрицателно за тази книга. Определено най-добрата книга на Сара. Тук тя разгръща истинския потенциал на историята. Някои неща поставени като основа в "Двор от рози и бодли", тук продължават пътя си по възможно най-неочаквания начин. Определено авторката ме е спечелила с обратите, които прави в книгите си. "Двор от мъгла и ярост" несъмнено е едно приказно продължение, много по-добра книга от първата и съм сигурна, че ако първа част не ви е допаднала кой знае колко тази ще ви остави без дъх.

By: dianulala
Действието. То е буквално във всяка една страница. Разпростиращо се на черно-белите листове, описано с магическия стил на Сара Дж. Маас. Във всяко едно ревю обръщам внимание на начина й на писане. Харесвам го прекалено много. Сара наистина има потенциал, идеите й, писането й, героите, световете - всичко измислено от нея се показва по-добро и по-добро с всяка следваща нейна книга. И особено важен факт е, че кара нас, читателите, да заобичаме героите й, да ни пука за тях. Това са едни от най-добре оформените герои в YA-литературата.

Началото на книгата ни въвежда в кошмарите на Фейра. Нейна е вината Притиан да е свободен. Ставаме свидетели и на трудностите, с които се сблъсква вече в елфическата си форма. Един подарък от Великите господари, затова че жертва живота си. Фейра може и да не ми беше любима в първата книга, но финалните й страници започнаха да променят мнението ми, а в продължението аз заобичах Фейра истински. В първа книга ставаме свидетели на промяната на отношението й към елфите, а тук тя открива коя е, намира себе си и е готова да се бори за бъдещето си. Тя сама води живота си и няма да даде на никой да я оковава на вериги и да спира желанията и мечтите й. Все пак какво сме ние без мечти? Това е, което най-много харесвам във Фейра. Тя не искаше да се бори заради някой друг, а заради себе си.

„Не бях домашен любимец, не бях кукла, не бях животно.

Бях победител и във вените ми бушуваше страшна сила.

Повече никога нямаше да бъда слаба и беззащитна. Нямаше да позволя да ме прекършат. Да ме опитомят.”

Във всяко ревю на "Двор от мъгла и ярост" срещам нападки към Тамлин и още малко читателите са готови да влязат в книгата и да го удушат със собствени ръце. Искам да изкажа мнението си за героя тук: да, той постъпи лошо. Не осъзнаваше какво върши, което не го оправдава. Но го направи от любов. И, да понякога любовта може да се превърне в обсебване. Аз не харесвах героя му кой знае колко още в първа книга и тук продължава да ми е безразличен. Все едно ми е дали ще умре на финала или ще открие щастието. Но колкото и да е мразен този герой, той е важен. Ролята му е ключова за събитията. Ако не беше той Фейра нямаше да отиде в Притиан, нямаше да промени отношението си към елфите и да открие коя е. Той поставя основата на цялата история. Има добри черти, има и лоши. Всеки е правил грешки и се осъзнава чак след време. Същото е и с Тамлин. Да, героят му не ми допада лично на мен, но не мисля, че трябва да е мразен чак толкова. До момента просто не съм срещнала някой да каже "да, той е важен герой".
В чуждите ревюта е пълно с възхваляване на Рис, което мен лично много ме радва. Рис се превърна в най-любимия ми мъжки персонаж от книгите на Сара. Но който не е чел книгата не мисля, че трябва да чете и по-подробното ми мнение за този герой. Нека хората, които не са чели тази книга сами си изградят свое.

     „Въпросът не е дали те е обичал, а колко. Твърде много. Понякога любовта е отровна.”

В тази книга са ни представени нови герои, всеки различен по свое му, важен за развитието на историята. Имаме възможността да навлезем в нови дворове, да опознаем нови части от Притиан, както и страни от характера на героите, които не сме мислели, че съществуват. "Двор от мъгла и ярост" е едно шеметно продължение и страници пълни с напрежение и екшън. Но също и любов. 


         „Щом най-скъпите ми същества знаят истината, останалите не ме интересуват.”
Коментари

Популярни публикации