Книжарница на колела - Джени Колган

  "Защото такъв е животът, нали? Ако се замислиш за всички минатюрни подробности, които отклоняват пътя ти по един или друг начин, някои хубави, някои лоши, никога не би направил нищо."


Това е книга за любовта към книгите. Книга за смелостта да преследваме мечтите си...
След като любимата й библиотека в Бирмингам затваря врати, Нина е отчаяна. Липсват й срещите и разговорите с читателите, радостта от това, да препоръчаш на всеки точната книга. Тя винаги е мечтала за собствена книжарница и въпре­ки трудностите успява да се сдобие с малка каравана. Импулсивното й решение за ново начало в живота я отвежда в тучната зеленина на Шотландия.
Обикаляйки със своята книжарница на колела из изпълнените със светлина и приказна природа малки градчета, Нина се среща с усмихнати хора, които живеят по свой собствен начин далеч от суетата и суматохата на големия град. Намира много сродни души, обичащи книгите също като нея. Всичко това кара Нина да се почувства така, сякаш е попаднала в рая, а неочаквано в нейната книжна вселена се промъква и любовта.."Книжарница на колела" е идеалния избор за някой, на който му се чете нещо леко. Изпълнена със сладки моменти и любов към книгите, тази книга ни представя и някои важни неща от живота, които могат да се случат на всеки. Като затварянето на библиотеката, в която работи Нина или съдбата на един от героите. Авторката внимателно е преплела ситуациите в историята си. А описанията на Шотландия могат да стоплят сърцето на всеки читател. В "Книжарница на колела" присъства и влюбването, накъде без него? Има я и любовта към книгите, толкова много книги.


Наистина много харесах главната героиня Нина. Тя е страстен читател, който не може да си представи света без книги или деня без да прочете дори някой абзац. Нина живее в книгите, не може да диша без тях, така да се каже. Най-прекрасното неща за нея са книгите. Събрала е в квартирата си тонове - нови, стари, редки издания, меки корици, дебели корици, разпадащи се книги. Чувства ги като нейни деца; щом прибере книга има чувството, че я спасява. Така е със всеки читател, нали? За това може би ще се припознаете в Нина. Аз го направих, но не само заради това. Поради характера й, начина й на мислене, мечтите. Беше странно да чета за някой, който напомня на самата мен.
 В началото Нина беше леко изплашена, заради затварянето на библиотеката й и оставането й без работа. Няма шанс вече тя да работи нещо свързано с книги, трябва да си намери друга работа, за да се издържа. Всички си мислят, че тихата Нина, тази Нина стояща в ъгъла, съгласяваща се с всички наоколо, добрата Нина, ще постъпи точно така. Но тя рискува. Започва всичко отначало - живота си, кариерата. И така заминавайки за Шотландия с нейната "Книжарница на колела: Заживели дълго и щастливо" тя намира нещото, което й е липсвало
цял живот. Открива мястото, където се чувства в свои води, работи нещо, което я прави щастлива. Разбира се, преди това да се случи Нина трябва да измине път изпълнен с не толкова хубави резултати и да пропада. Но тя все пак се изправя. Нина е персонаж изпълнен с всякакви цветове, жива и готова да впусне в живота, решена да намери щастието си. Понякога мечтите й замъгляват преценката, но и при всеки е така.
Джени Колган ни представя съвременния свят без никакви цензури. Как технологиите ни превземат, показва ни се живота в града - колко е различен от този в провинцията, колко е изкуствен, как хората сами вредим на себе си. Представен е и проблема със затварянето на библиотеките понеже вече почти никой не ходи там. И как трябва да се замислим, че библиотеките са пълни с живот, с толкова много животи представени ни в книгите, които са там. Все още има библиотеки и ние трябва да ги посещаваме, за да не залязва светлината, която излъчват за обществото.

Като обобщение мога да кажа, че "Книжарница на колела" е една много хубава книга изпълнена със сладки моменти, но не прекалено захаросана. Представено ни е развитието на живота на една съвременна жена, търсеща смисъла и щастието в живота си. И, разбира се, всяка страница е изпълнена с любов към книгите. Особено много ми хареса посланието към читателите от авторката преди да започне самата история. "Книжарница на колела" ще се впише страхотно към края на деня ви, докато вие сядате да почетете с бисквита и чай в ръка. Не натоварваща книга, от тези, които имат за цел да ни отпуснат след натоварения ден в работата или училище.


  "Мисля, мисля, че можеш да правиш всякакви неща. Ако нещо съм научила, то е, че никога не знаеш какво можеш да вършиш, докато не опиташ."


.

Коментари

Популярни публикации