Двор от рози и бодли - Сара Дж. Маас

    „Радвай се, че имаш човешко сърце, Фейра. Съжалявай онези, които не чувстват нищо.”

 Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.
Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.
Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.


 Още една книга на Сара Дж. Маас. Да, знам, че последните ми ревюта са върху нейни книги, но искам по някакъв начин да отбележа излизането на "Двор на крила и разруха" - финалната част от поредицата. Нуждая се от това. Искам да имам черно на бяло ревю за всяка една книга на авторката, защото я обожавам. Пиша това месеци след, като прочетох и двете излезли книги за дворовете и съм малко казано изумена от продължението. Но за него ще говоря като му дойде времето. Сега е време за "Двор от рози и бодли".

Има нещо магическо в книгите пресъздадени по приказки и макар авторите да изкривяват историите, както на тях им е удобно, тази малка частица магия си остава. В тази нейна поредица Сара е преплела историята за Красавицата и Звярът с нейното изумително въображение. Приликите с оригинала са съвсем малко - не се залъгвайте, че е преразказ на Красавицата и Звярът. Основите на историята са положени върху оригинала - от там нататък всичко е различно.

                  „Има по-добър свят. Има по-добър свят, който чака да го откриеш.”

 Както и с другата поредица на Сара, и тук не я включих в любими с първата книга. Просто тя не е достатъчна да побере цялото това великолепие в този свят на елфи и хора. В  "Двор от рози и бодли" са сложени основите на поредицата, едно не толкова велико начало, но пък напълно задоволително. 
Из страниците на книгата струи магията - страха и изяществото й. Според повечето читатели началото е прекалено бавно, но според мен е с идеалната скорост. Представя ни се изцяло нов свят и герои и на мен не ми беше скучно да чета. Израстването на Фейра ми хареса страшно много. И не това израстване, в която героя става по-смел, а това на ума й. Постепенно с всяка следваща глава Фейра променяше малко по малко мнението и възгледите, с които е израснала. А това не е лесно. Тази нейна промяна харесах най-много. А за останалото...да кажем, че не я заобичах. Имах си известни проблеми с нея. Просто не беше достатъчно от това, което очаквах от нея на моменти. Но ако изключим това Фейра не е лош персонаж. Тя ни е представена във всяка нейна светлина - готова на всичко, за да спаси семейството си от глад, момиче с душа на художник. По-голямото мнение на тези вече чели книгата е, че Фейра проявила егоизъм в един момент от книгата, но аз отново не мисля като тях. Почти целия живот на героинята преминава в глад, мизерия, студ и грижи за семейството й - истинските персонажи, които проявяват егоизъм. Фейра сама се грижи са това те да са живи. А те не го забелязват дори. За това не мисля, че тя прояви егоизъм, когато я отведоха в Притиан. А и особено след онова, което научи за семейството си от Тамлин. Мисля, че човек би трябвало да поставя себе си на първо място, но без да прекалява. В някои случаи само и единствено ние сме важни. Все пак това нашият живот и би трябвало да сме щастливи.

"Не се чувствай виновна за нито един миг, 

запълнен с нещо, което ти доставя удоволствие." 
Сара създава съвсем нов свят. Свят изпълнен с магия, мизерия и красота. Свят на елфи и хора разделени от една стена. Двете страни са пълно противоположни - тази на елфите има магия, а на хората не. Двете страни са различни като два свята. Света на елфите е изпълнен с надежда, радост, сладкия мирис на магията попива във всяко едно кътче. Описанията, които е направила Сара са невероятни. Промяната на стила й към по-добър става видима и в другата й поредица, но тук направо е надминала себе си. Мога да чета само описанията й и пак няма да ми омръзне. Магично е. Изящният начин, с който се изразява, сравненията, които прави. Сара определено има потенциал. Хареса ми цялата идея с дворовете и Великите господари. Определено Маас се е постарала да изпипа цялата история. Върховни и нисши елфи, сюриели, наги, езера от звездна светлина. Всичко това се вписва идеално в света на Притиан.

Не искам да говоря за нищо друго, защото така ще ви разваля удоволствието. "Двор от рози и бодли" определено грабва вниманието още с приказната си корица, значението на която разбрах към края на книгата. Една история запазила магията в себе си поднесена на читателя с невероятния стил на Сара Дж. Маас, авторка която е известна със своите немислими обрати в книгите си. Една малко променена история за "Красавицата и Звярът", но не точно. История за надеждата, жаждата за живот и смелостта на сърцето. История за чистата любов.


              "- Обичам те - прошепна той и ме целуна по челото. - С всички твои бодли."

Коментари

Популярни публикации