“Среднощна корона” – Сара Дж. Маас


ВНИМАНИЕ: Ревюто съдържа спойлери от първа книга, „Стъкленият трон”. Четете на Ваша отговорност.
          

                                                 „Не се оставяй да бъдеш угасена.”


След тежки препятствия Селена Сардотиен печели конкурса за нова убийца на кралството. Но тя далеч не е лоялна към короната - Селена крие тайни дори и от най-близките си довереници.
Докато се преструва, че работи за принца, й предстои да бъде подложена на още страховити изпитания. Особено когато новата й задача би могла да застраши всичко, за което я е грижа. А на хоризонта се задават много по-опасни врагове - такива, които заплашват да унищожат целия й свят, и които със сигурност ще принудят Селена да направи избор.
Въпросът е на кого би могла да бъде лоялна една наемна убийца и за какво най-много би искала да се бори тя?
 „В тъмнината, която бе погълнала душата й, вече нямаше много светлина. Съвсем дребно пламъче мъждукаше и ставаше все по-малко и по-малко.”

 След събитията в "Стъкленият трон" имах нужда от цялата сдържаност на света, за да не посегна към книга втора. Само, за да разбера как продължава историята, един мъничък поглед. И така, в един от всички учебни часове отворих книгата в електронен вариант. Казах си "Само първа глава", а до края на деня бях изчела много повече. 
Сара ни поднася едно приказно продължение изпълнено с много повече действие от преди, самия й начин на писане се променя към по-добър и разбрах колко обичам описанията и диалозите й. Невероятно е как само с думите си хората биха докоснали милиони. А тази книга ме остави пред дилема - дали завърши добре или не. Всеки читател сам за себе си би определил според неговата гледна точка.
Селена Сардотиен се завръща в целия си блясък по-ярка и от преди. Сега тя е Кралският
шпионин готова да понесе всичко, само и само да си възвърне свободата. Образът й ни се разгръща повече и в продължението на "Стъкленият трон", Селена е готова да се бори не само за себе си, но и за останалите. Виждаме и другата нейна страна - нежната, която копнее за рокли и шоколад, тази която има вкус за изисканото. Опознаваме всяка една нейна черта, всеки един страх. Свидетели сме на вътрешната й борба със себе си. Защото тя все пак е само едно момиче в обвивката на асасин, което на края на деня се чувства уморено от всичко около него. И колкото и да са жертвите й, Селена помни всяка една, точния удар с който ги е убила, не забравя и лицата им. И това взема част от нея. Но тя все пак намира опора на която да се задържи. След Ендовиер и Сам. След загадъчното й минало. Въпросът е колко още може да издържи Селена.

                                     „Стори това, което трябва да бъде сторено“

Приятелството на Селена с Нехемия е ключа към истинския старт на поредицата. Доверието между тях е доразвито и Нехемия е, може би, единствения човек, който Селена допуска толкова близо до себе си. Тя е опората на асасина, моментите с нея винаги я изпълват с щастие.
Виждаме и колко смела може да се окаже Нехемия, какво е готова да жертва в името на народа си и какви изненади може да ни поднесе.

Тук няма любовен триъгълник. Точно това е уловката в книгите на Маас, накрая се оказва, че любовния триъгълник изобщо не е бил любовен триъгълник. Лично мое мнение е, че Дориан е един много добър приятел на Селена, но нищо повече. Каол е този, който я опознава толкова добре, той надниква в душата й. Но лоялността градена с години е спънката помежду им. Той все още не е открил кому е верен, появяват се още дилеми пред него и точно невъзможността му да направи избор го прави истински герой. Разбираме колко е много пластов, как Сара гради реални персонажи. В продължението на "Стъкленият трон" Каол е представен по-добре, опознаваме по-голямата част на персонажа му.
 В тази книга Дориан също като приятеля си е изправен пред трудности. Но той се оказва сам, избира да не вярва на никого, дори на Каол. Определено бъдещето му е изпълнено с много интерес от страна на читателя.

„Познатият черен пламък се разпали в стомаха й, след което я обзе цялата, повлече я в яма без дъно."

Сара върна Селена не белите страници, този път героинята по-силна емоционално и физически от преди. Основите на един спасител са поставени, остава само Селена да приеме себе си. Света на Ерилея оживява върху страниците с помощта на невероятния стил на Сара Дж. Маас, този път-по добре разгърнат от преди. Има да се научат още толкова загадки и тайни, а най-интересното тепърва предстои.

                            "Тъмнината в зеления портал сякаш се протегна към нея.''Коментари

Популярни публикации