“Огнената наследница” – Сара Дж. Маас

 ВНИМАНИЕ: Този пост съдържа спойлери от първа и втора книга на “Стъкления трон”. Четете на Ваша отговорност.

                         "Тя беше наследница от пепел и огън. Нямаше да се кланя на никого.”

 Тя бе наследницата на огъня и пепелта и нямаше да преклони глава пред никого.
Селена Сардотиен оцеля след смъртоносна надпревара и унищожителнa любов – но на нечувана цена. Сега трябва да достигне до нова земя и да се изправи пред най-тъмната си истина… истина за потеклото си. А това ще промени живота и бъдещето й завинаги.
В същото време жестоки, чудовищни войски събират сили, за да поробят земите й. За да ги победи, Селена трябва да открие сили да се пребори не само с вътрешните си демони, но и да надвие злото, което заплашва да бъде отприщено. 


 Сара достига нови висоти с всяка следваща нейна книга и "Огнената наследница" е поредното доказателство. Таланта й да изгражда едни от най-реалните персонажи е неописуем. Начинът по който си играе с думите, образува ги в изречения и поднася на читателя една малка съвършенност е незабравим. Не мога да кажа нещо лошо за начина на писане на Сара. В тази книга имаме толкова различни гледни точки - на Селена, на Дориан, на Каол, та дори и на една вещица. Сара се е справила великолепно с описването на всяка една бойна сцена.
  
И както винаги се случва на книга на Сара Дж. Маас, действието ме грабна още от първата страница. Първото впечетление, което си изградих бе увлекателния стил на писане и как само с думи от страниците аз се пренесох в самото действие. Буквално все едно бях там. Всяка първа глава от четирите книги от "Стъкленият трон", които съм прочела до момента ме е грабнала изцяло.  И аз ги обожавам.  

“В нея имаше толкова дълбок мрак, процеп, стигащ до сърцевината на душата й.”

Селена се завръща, този път пречупена. Заради смъртта на Нехемия. Заради потеклото й. Но тя е дала обещание и сега трябва да го спази. И тя влага цялата си воля, цялата си същност в това. Този път Селена поема към нови земи и с това Сара ни показва истинската същност на героинята. Тя е Елин Ашривер Галентиус, изградена по възможно най-реалния начин. Селена ще трябва да се пребори с истината, да открие коя е и да приеме същността си. И да не се страхува. Заради Каол тя падна в бездната и сега е време да се измъкне.
 
„Нямаше да допусне тази светлина да угасне .Щеше да изпълни света с нея, с тази светлина и с дарбата си. Щеше да освети мрака така ярко, че всички, които са ранени, изгубени или пречупени, да намерят пътя. Фар за всички, потънали в бездната.


 Това е най-емоционалната книга до момента. Предполагам за това не ми хареса толкова много - обстановката се променя, опознаваме нови герои, което само по себе си е превъзходно, но атмосферата става по-тягостна. На моменти ми беше тъжно да чета, страхувах се какво ще се случи в следващата глава. Новите герои са също толкова невероятни колкото и старите. Сара ни запознава с една вещица, сама по себе си съвсем същата като останалите вещици. Убийца. Безскрупулна. Жадуваща за звука на натрошени кости. Но не всичко е каквото изглежда на пръв поглед. Сара не вкарва герои в историите си ако без цел. А сега имаме невероятната възможност да опознаем Манон  Черноклюна. 

Запознаваме се и с още един нов герой - Едион Ашривер, братовчед на Елин. Той е персонаж за когото не си сигурен. Какво иска? На кого служи наистина и какво се върти в главата му. Беше ми изключително интересно да чета за приключенията на Селена, но за жалост не мога да кажа същото за Каол и Дориан. Ще ви оставя сами да си изградите мнение за случващото се в стъкления дворец.
Последен, но не и по важност е елфическия принц Роуан. Изключително интересен персонаж, който Сара е развила по харектерния за нея начин. Роуан, с неговото грубо държание е истинско бедствие в началото за Селена. Но постепенно следват обрати, които само Сара Дж. Маас може да сътвори.

"Огнената наследница" е една от любимите книги на феновете на Стъкленият трон. Изпълнена с нови приключения в нея се влива и емоционалната страна на неща,  която тепърва ще се развива в книгите на Сара. А новите герои са повече от великолепни. Какво повече му трябва на човек?

                             „ – Защо плачеш, Огнено сърце?
                                – Защото се изгубих и не знам пътя.”
  

Коментари

Популярни публикации