"Стъкленият трон" - Сара Дж. Маас

 
      
"Някак бе призрачно, все едно хоризонтът изчезваше зад хълмовете и тя бе пленница на един стъклен свят."


Запознайте се със Селена Сардотиен. Красива. Смъртоносна. Осъдена на величие.
 
В тъмните мръсни солни мини на Ендовиер едно 18-годишно момиче излежава доживотна присъда. Тя е обучен асасин, всъщност най-добрият на света, но допусна една съвсем малка грешка. Остави се да я хванат.
Младият капитан Уестфол й предлага сделка, която не може да откаже: свободата й срещу една огромна жертва. Селена трябва да представлява принца в предстоящия турнир – опасно състезание между най-умелите крадци и асасини в света. Жива или мъртва, Селена ще бъде свободна. Победителка или победена, тя е на път да разкрие истинската си съдба. А междувременно има опасност сърцето й на убиец на бъде разтопено.


 Който не е прочел книга на Сара Дж. Маас, все още, не знам какво чака. Тази жена има невероятен талант. Книгите й са пълни с действие, приказно изградени герои и неочаквани обрати. Сара успява така добре да предаде написаното и да пренесе по възможно най-добрия начин читателя в историята. Думите й оживяват на черно-белите страници и си играят с емоциите ни. И след това няма да съжалявате, че сте прочели нейна книга - напротив, ще искате още и още. В нейните книги е пълно с толкова неща, че все ще се намери за всеки по нещо.

Преди да прочета "Стъкленият трон" и аз като някои читатели си мислех, че това е поредната тийн книга, предполагах, че ще е някое клише. Но сега мога да заявя, че това е една от най-любимите ми поредици. Първата книга, както е и наименувана поредицата, - "Стъкленият трон" оцених с 4 звезди и то не, защото не ми хареса, а очаквах повече. Да, това си противоречи с всичко изказано от мен до момента. Може би първата книга е подобна на останалите тийн книги, но според мен идеята на авторката е точно такава. Започва като почти всяка книга на пазара, а в последствие се разгръща, както и сърцевината на историята, така и потенциала на авторката. 
               
           „Всички носим белези. Моите просто са по-видими от тези на повечето хора.”

Още с първата страница се запознаваме със Селена - най-добрия асасин на Адарлан, дръзка и смела. Въпреки, че Ендовиер едва не я пречупва тя продължава да въври с гордо вдигната глава из стъкления дворец. Оцеляла през много изпитания, впускаща се в ново, Селена е просто едно момиче опитващо се да оцелее. Дори обстоятелствата да налагат то да стане убиец. 
Въпреки начина й на живот, Селена е запазила възможно най-човешкото нещо в себе си - способността да чувства. И въпреки загубите, които се трябвало да понесе сърцето й е цяло. Е, почти. Харесва й да се разхожда из коридорите на двореца с усмивка на уста, принадлежаща само на един убиец. Но все пак тя не е забравила вкуса си към разкошните рокли, хубавите книги и шоколада. И колкото и да обича тези неща би ги пренебрегнала, за да осигури свободата си.
 
 „Можеш да разтърсиш звездите, да направиш каквото искаш, стига да посмееш. Дълбоко в себе си и ти го знаеш. Това е, което те плаши най-много.”

 Главната идея в тази книга е състезанието за кралски шампион или в превод човекът, който да върши мръсната работа на краля. Беше ми страшно интересно как ще протече състезанието, какви участници ще има и как Селена ще се пребори за победата. Въпреки, че е логично кой ще победи ми беше толкова интересно, че четох всяка свободна минута.
Друг герой, върху който се върти действието е Каол Уестфол, капитана на кралската стража. Той и неговото студено държание и резервираност определено ще ви допаднат ако харесвате такъв тип персонажи. Така и не става ясно къде е лоялността му - към него самия или към краля. Каол с неговото дръпнато държане постепенно се отпуска и се показва, като достоен и по-смел отколкото сме го мислели. 
Дориан Хавилиард, принца на Адарлан, пък е герой, който непременно ще харесате. Той разтуптява сърцето на всяко едно момиче в империята, стига само да се спомене името му. Сапфирените му очи и черната коса са добре позната комбинация на читателите, но Дориан би ви спечелил и само с присъствието си. А повярвайте героя му тепърва се развива.


В първата книга от поредицата основите са поставени. Свят с изчезнала магия, върху който властва тираничен владетел, политика, легенди за боговете в историята и герои, които тепърва предстои да покажат на какво са способни. Всеки един от тях, посял зрънцето на своя път е важен за историята. Дори да ви се струва, че не е така.

                     „Рядко се среща такова смело сърце. Позволи му да те води.”

Коментари

  1. Ще призная, че прочетох ревюто ти от любопитство, защото на мен "Стъкленият трон" е любимата ми поредица, която обичам много. Радвам се, че е оставила подобни чувства и в теб тази първа книга. И аз като погледна сега назад, виждам как с всяка следваща книгите от поредицата стават все по сложни и дълбоко направени, няма нищо повърхностно. А героите са великолепни. Дориан е най-голямото сладурче, което харесах още от първия момент и любовта към него само стана по-голяма. Ще омаквам с нетърпение да видя какво мислиш и за останалите книги от поредицата. На мен лично втората - "Среднощна корона" дълго време беше на първо място, но после дойде "Кралицата на сенките". Спирам да пиша, нищо, че мога да минат дни без да спирам да изливам мнението ми и чувствата ми по поредицата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем,.аз също обичам да пиша дълги коментари;Д. И на мен втората книга ми беше фаворит докато не прочетох Кралица на сенките. Тази книга ме отвя, честно. Благодаря ти за хубавия коментар!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации